31 Aralık 2010 Cuma
Etlik piliç-Giriş
Son yıllarda ülkemizde ve dünyada etlik piliç üretiminde önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Bu hızlı gelişmede, etlik piliçlerin kısa dönemde yetiştirilmeleri, yemden yararlanmalarının daha iyi olması ve kişilerin değişen tüketim alışkanlıkları etkili olmuştur.
Hayvansal yağların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri de insanları daha az yağ içeren beyaz et tüketmeye zorlamaktadır.
Az bir alanda, az bir iş gücüne ihtiyaç duyan, özellikle dar gelirli ailelerin bütçesine önemli katkı sağlayan etlik piliç üretim faaliyeti nasıl yapılmaktadır.
Kuluçka`dan kümeslere teslim edilen civcivler için daha ilk günden itibaren sıcaklık, havalandırma, yeterli yem ve su gibi uygun şartların oluşturulması hayati önem taşır. Çünkü hayatlarına iyi bir başlangıç yapan civcivler, oluşturulan bu şartlar sayesinde sonraki günlerde performans açısından büyük avantaj yakalarlar
Bakım dönemi içinde piliçler çeşitli hastalıklardan korunmak amacıyla içme suları vasıtasıyla aşılanırlar. Pilicin yaşına ve mevsim şartlarına göre bakım ile idare şartlarında değişiklik veya ayarlamalar yapılır. Tüm kümeslerimizde havalandırma, ısıtma, soğutma, yem ve su idaresi tamamen otomatik ekipmanlarla yapılır.
Piliçlerin yedikleri yemler de yaşına göre değişiklik gösterir. Yemde bulunan enerji, protein gibi değerler, pilicin yaşına göre daha yüksek performas için ayarlanır. Piliçler her hafta tartılmak suretiyle performasları kontrol edilir, eğer ağırlık artışlarında bir gerilik varsa nedeni araştırılır ve gerekli müdahaleler yapılır.
45 - 46 gün boyunca kümeslerde kalan piliçlerde, erkekler 2800 gr, dişiler 2100 gr canlı ağırlığa ulaştıktan sonra kesimhanemize sevk edilir. Piliçlerin kesiminden sonra boşalan kümesler bir sonraki devreye hazırlık amacıyla temizlenir, yıkanır ve dezenfekte edilip yeni civcivler için uygun koşullar sağlanmış olur.
Modern tekniklerle inşa edilmiş şu an için minumum 1560 m2‘lik bir kümesin varlığı uygundur. Daha küçük kümeslerde hem hayvanın gelişimi hem de işletme maliyetlerinin yüksekliği yönünden karlılık oranlarının düşeceği bilinmelidir. Bunun yanında karlı bir işletmecilik olarak kesimhanelere çok yakın ve çok uzak olmanın dezavantajları vardır. Kesimhaneye yakın olmak hastalık riskini artırır, uzak olmak fire ve nakliye giderlerini yükseltir. Bunun yanında kümesten sorumlu Veteriner Hekimlerin tavsiyelerine harfiyen uyulması karlılığı yükselteceği gibi problemleri de en aza indirir. Unutulmamalıdır ki iyi bir Broiler yetiştiriciliği dikkatli, sabırlı, azimli ve işine bağlı bir bakıcı ile hem iyi sonuçlara hem de iyi bir karlılığa dönüşür.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder