5 Ocak 2011 Çarşamba

Tavuk hastalıkları

 

  • AVIAN INFLUENZA (Tavuk Vebası, Kuş Gribi) 
  • TAVUK ÇİÇEĞİ 
  • MYCOPLASMOZIS ( Crd - Kronik Solunum Yolu Enfeksiyonu )
  • GUMBORO ( İnfeksiyöz Bursal Hastalık )
  • NEW CASTLE DISEASE (Yalancı Tavuk Vebası )
  • SALMONELLA İNFEKSİYONLARI
  • MAREK HASTALIĞI

 

 

 

MAREK

Kanatlıların iç organlarında, deri ve kas dokularında tümör oluşturan, periferal ve optik sinirlerde yangı ve anormal genişlemelere sebep olan; herpes virusların oluşturduğu bir hastalıktır. Hastalık her yaştaki kanatlılarda görülsede, 8-18 haftalık gençler daha duyarlıdır.
Durgunluk, iştahsızlık, ibik ve sakallarda solgunluk, verim düşüklüğü, kanat ve bacaklarda tek veya çift taraflı felçler sonucu kanadın düşmesi veya bacağının birinin ileride diğerinin geride bulunma durumu, boyun sinirlerindeki felçler sonucu boyunda çarpılmalar, gözde körlüğe kadar giden depigmentosyon, ölmüş hayvanlarda çeşitli organ ve dokularda tümorler, siyatik sinirlerde kalınlaşma ile karakteristik hastalık belirtileri görülür.
Hastalığın kontrolü için hijyen şartları, damızlık sürünün koşulları, kuluçkahanenin şartları ve aşı uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar önem taşımaktadır.
Tüm dünyada marek aşılarında standartlaşmış belli başlı aşı suşları mevcuttur. Bunlardan THV ve SBı suşları ile aşılar enstitümüzde üretilmekte ve sahada bivalant olarak kullanıldığında oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.

GUMBORO

Genellikle 3-6 haftalık genç civcivlerde klinik ve daha erken dönemlerde subklinik olarak seyreden, çok büyük kayıplara yol açan bir hastalıktır. Hastalığın etkeni, Birnaviridea fomilyasına bağlı infeksiyöz bursal hastalığı virusu (IBDV) dur. Hastalığın hedef organı Bursa fabricius ve lenfoiol dokular olduğundan immunosupresyon oluşur. Böylece bağışıklık sistemi harabiyeti doğrultusunda hayatın ileriki dönemlerinde oluşabilecek hastalıklara karşı yeterli immun cevap alınamaz.
Depresyon, sulu beyaz ishal, kabarmış tüyler, iştahsızlık, haraket etme isteksizliği ve ölmüş kanatlı karkaslarında dehidrasyon, ince barsaklarda mukus artışı, bacak-but kaslarında kanamalar, Bursa Fabricius önceleri büyümüş yangılı, ödemli ve krem renginde iken daha sonraki atrofi şekillenmesinin görülmesi gibi karekteristik hastalık belirtileri göze çarpar.
Hastalığın kotrolu için mild, intermediate, hot karekterli aşılarla aşılamalar yapılarak koruma sağlanabilmektedir. Aşılardan sonuç alabilmek için ise hastalığın bölgedeki durumu, hayvanların durumu, homojen maternal antikora sahip civciv ve hijyen şartlarına önem verilmesi gerekmektedir.
Türkiye’de Gumboro hastalığı ile mücadelede bahsedilen şartların yerine getirilmesi ve intermediate karekterli aşıların uygulanması ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu aşıların içerisinde kendini dünya standartlarında kabul ettirmiş suşlardan biride D-78 Gumboro aşısı enstitümüz tarafından üretilmektedir.

NEWCASTLE HASTALIĞI

Newcastle (yalancı veba), kanatlıların çok bulaşıcı ve öldürücü viral bir hastalığıdır. Kanatlı yetiştiriciliği yapılan bütün ülkelerde görülmekte ve büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Hastalığa neden olan virusun saha suşlarına ve yerleştiği doku ve organlara bağlı olarak hastalığın belirtileri, lezyonları ve ölüm oranları değişebilmektedir. % 100’e varan ölüm oranları görülebilir. Sindirim, solunum ve sinir sistemlerinde bozukluklar meydana getirir. Hasta kanatlılarda düşkünlük, iştahsızlık, ishal, solunum güçlüğü, öksürük, merkezi sinir sistemi belirtileri (baş, boyun eğilmesi, felçler) görülebilir.
Hastalıktan korunma, iyi bakım besleme, bıo güvenlik ve iyi hijyenik tedbirlerin alınmasının yanı sıra genellikle aşılamalarla yapılmaktadır. Lentojenik suşlardan (HB1, Lasota) canlı ve inaktif aşılar bu aamaçla kullanılmaktadır. Bu aşılar enstitümüzde yıllardır başarı ile üretilmekte ve sahada iyi sonuçlar alınmaktadır

 

Yemlik ve Suluklar






1- Yemlik: Tavukçulukta yemlik önemlidir. Yemin zayi olma oranını en aza indirmek yetiştiriciler için önemlidir. Yetiştiricinin az yemle nasıl çok verim alabilirim hesabı yaptığını düşünürsek, tavukçuluk ekipmanları içerisinde yemliğin önemini de anlamış oluruz.
Birçok tavuk ekipman firması tarafından tavuk yemlikleri üretilmektedir. Burada yemlikler, yapmış olduğunuz tavuk yetiştiriciliğine göre evsafı ve şekli değişir. Yumurta tavuğu yetiştiriciliği için kullanılan yemlikler değişiktir. Aynı zamanda Etlik piliç yetiştiriciliği için kullanılan yemliklerde değişiklik görülebilir. Ticari piyasada metal veya plastik(en yaygını) civciv yemliği, yarka yemliği, tavuk yemliği gibi ticari isimlerle satılan yemlikler kümes tavanına asılan yemlikler olduğu gibi, otomatik yemliklerde mevcuttur. Ekseriyetle günümüz kümeslerinde otomatik yemlikler kullanılmaktadır. Zaten yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde kafes sistemi kullanıldığı için kafesle entegre otomatik bantlı yemlik sistemi kullanılmaktadır.
2- Suluk: Tavuk ekipmanlarından sulukta aynen yemlik gibi sınıflandırılır. Kümeste asılı olarak kullanılan, su deposu kaidesine bağlı olarak ayarlanabilen suluk sistemi mevcuttur. Tavuk ekipman firmaları yiye civciv suluğu, yarka suluğu ve tavuk suluğu üretip sattığı gibi nipel suluk üretimleri de mevcuttur. Son zamanlarda nipel suluk kullanımı yaygınlaşmıştır.
Suluklar kümes içerisine orantılı olarak yerleştirilmesine dikkat edilmelidir. Yine aynı zamanda nipel suluk sisteminin de belirli aralıklarla genç ve olgun hayvanların su ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır. Nipel suluk sistemi diğer askılı suluk sistemine göre daha kullanışlı olduğu bilinmektedir.